De gezondheidszorg heeft behoefte aan een nieuw paradigma waarbij het accent verschuift van medische behandeling naar preventie, vroege diagnose en optimaal gebruik van technische hulpmiddelen in de thuissituatie. Dat bepleitte Philips CEO Gerard Kleisterlee tijdens het Skipr Business Club event in Noordwijk.
Discrepantie
Volgens Kleisterlee is het huidige zorgstelsel niet langer houdbaar. Door de groei van het aantal chronisch zieken en ouderen in combinatie met een krimpende beroepsbevolking kan het stelsel de toestroom straks niet meer aan. Daarbij komt volgens Kleisterlee dat de spanningen binnen het systeem verder oplopen door de groeiende discrepantie tussen collectieve noden en individuele wensen.
Carecycle
De oplossing ligt volgens Kleisterlee in een ‘carecycle’, die gekenmerkt wordt door een holistische benadering van gezond zijn en blijven. Dit betekent een sterk accent op preventie. Eventuele diagnoses dienen in een zo vroeg mogelijk stadium gesteld te worden, zodat er zo snel mogelijk behandeld kan worden. Behandeling moet volgens Kleisterlee veel meer gebeuren op basis van best practices.
Informatieoverdracht
Bijzondere aandacht had Kleisterlee voor informatieoverdracht. Door deze te versnellen groeien de herstelkansen van de patiënt. Als voorbeeld noemde Kleisterlee de draadloze overdracht van cardiologische gegevens bij hartfalen.
De carecycle-benadering leidt volgens Kleisterlee uiteindelijk tot een afname van de ligduur, minder heropnames, groeiende productiviteit en hogere patiënttevredenheid.