• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 3

 1. elevisser

  Prima initiatief, mensen reduceren tot telefoons en belbundels vervangen door zorgbundels. Eindelijk wordt de zorg een echte markt. Van plofkippen tot plofmensen en van klikoknallers tot dwaze dagen aanbiedingen. Het gaat echt de goede kant op met de zorg, kwantiteit is altijd beter dan kwaliteit. Misschien beter idee om de zorg weer een menselijk karakter te geven waarbij de zorgrelatie tussen zorgvrager en zorgverlener weer centraal komt te staan.

  • elevisser

   Introductie van zorgbundels kan er toe leiden tot risicosectie doordat gezonde mensen veel ‘goede’ en betaalbare aanbiedingen krijgen en chronisch zieke mensen krijgen weinig tot geen of hele dure zorgbundels aangeboden omdat zij ‘heavy’ gebruikers zijn en ‘afgeremd’ moeten worden in zorggebruik. Het zal leiden tot verdere tweedeling tussen zieke en gezonde mensen en risicoselectie van goede en slechte risico’s. De markt selecteert winstgevende klanten en verlieslatende klanten. Uiteindelijk betalen de chronisch zieken de rekening.

 2. Jaap van den Heuvel

  Het is heel erg flauw en een foute voorstelling van zaken om de MSB’s te verwijten dat zij de productieprikkels in stand houden. Ook de ziekenhuizen hebben er bij gebrek aan een intelligenter systeem baat bij. Dus de financiering moet anders! Van mij mogen specialisten in loondienst, maar het lost hier niets op. Lange termijn contracten en populatie-bekostiging doen dat wel. Dus waar wachten we nog op Kabinet. Transformatiebudgetten leiden tot perverse prikkels en gaming, want iedereen gaat er op los transformeren, maar waar naar toe? Richt de prikkels in op de gewenst eindsituatie. You get what you pay for. Shared savings begrijp ik al helemaal niet; maak met goede prikkels mogelijk dat zorgverleners hun werk goed en op de meest kosteneffectieve manier kunnen doen en wat er over blijft (als dat al zo is) moet terug naar de burger.