Tbs-kliniek de Pompe Stichting brengt het aantal bedden terug van 350 naar 300. De reductie gaat volgens bestuursvoorzitter Jos Poelmann niet gepaard met gedwongen ontslagen.
Weigering
De beddenreductie wordt veroorzaakt door het feit dat steeds minder veroordeelden door justitie tbs krijgen opgelegd. Die afname wordt mede gevoed door het groeiend aantal veroordeelden dat weigert mee te werken aan psychiatrisch onderzoek. Zonder medische indicatie gaan deze veroordeelden naar gewone gevangenissen. “Rechters gaan minder snel tot tbs over, omdat ze een behandeling te lang vinden duren”, stelt Poelmann in de dagblad De Gelderlander. “Advocaten raden om die reden hun cliënten aan zich niet psychologisch te laten testen, zodat ze gegarandeerd gevangenisstraf en geen tbs krijgen.”
Opblazen
In ggz-vakblad Psy spreekt vice-president Yvo van Kuijck van het gerechtshof in Arnhem zijn zorgen uit over deze ontwikkeling. Volgens hem dreigt zo het het tbs-systeem van binnenuit te worden opgeblazen met grote nadelige maatschappelijke gevolgen.
Herplaatsing
Als gevolg van de afname van tbs-patiënten zag de Pompe-kliniek vorig jaar al af tot het niet opvullen van twintig plaatsen op verschillende afdelingen. De grootste vestiging, die in Nijmegen, moet nog dit jaar twintig bedden inleveren. De Pompekliniek denkt de beddenreductie met herplaatsing en natuurlijk verloop te kunnen opvangen.
Interview Poelmann
In het meinummer van Skipr-magazine dat medio april verschijnt geeft Pompe-bestuursvoorzitter Jos Poelmann in een interview zijn visie op de toekomst van de forensische ggz.