Zorgverzekeraar Menzis gaat een alliantie aan met investeringsmaatschappij Reggeborgh om samen huisartsenzorg aan te bieden. Met de joint venture geeft Menzis een nieuwe impuls aan de plannen voor eigen eerstelijnscentra. Dat meldt Het Financieele Dagblad.
Uitgangspunten
Beide partijen zijn al eigenaar van een aantal gezondheidscentra. Reggeborgh, de investeringsmaatschappij van bouwondernemer Dik Wessels, participeert daarnaast in enkele obesitasklinieken. De joint venture moet uitgroeien tot een keten van tientallen gezondheidscentra met tienduizenden patiënten. In de gezondheidscentra van Menzis en Reggeborgh zullen de huisartsen volgens vastgestelde uitgangspunten nauw samenwerken met andere zorgverleners als apothekers. Bovendien zijn alle zorgverleners in loondienst.
Kostenbesparing
In het FD laat Menzis-bestuurder Bas Leerink weten dat deze vorm van eerstelijnszorg tot meer werkplezier bij de zorgverleners, hogere kwaliteit en tevreden patiënten leidt. Ook worden de zorgkosten gedrukt omdat minder patiënten gebruik zullen maken van duurdere zorg zoals in ziekenhuizen. Per patiënt kan de jaarlijkse kostenbesparing oplopen tot euro 100 à euro 200 per jaar. Voor heel Nederland zou het dan gaan om honderden miljoenen euro’s per jaar.
Gevoelig
Verticale integratie in de zorg ligt gevoelig in de Haagse politiek. De Kamer vreest dat verzekeraars daarmee op de stoel van de behandelaar gaan zitten. Bovendien zou de keuzevrijheid van verzekerden in het gedrang komen, aangezien verzekerden alleen nog naar de zorgverleners worden gestuurd die samenwerken met de verzekeraar. Het is om deze reden dat de plannen van verzekeraar DSW om samen met de huisartsen en het Vlietland ziekenhuis een coöperatie te vormen op verzet http://www.skipr.nl/actueel/verzekeraar-en-ziekenhuis-mogen-fuseren-29161.html stuiten. Hoewel de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in het verleden constateerde dat er geen principiële beletsels zijn tegen verticale integratie, uitte de kartelwaakhond eerder dit jaar grote bezwaren.
Politiek klimaat
Leerink zegt zich bewust te zijn van de politieke gevoeligheid van het samengaan van een verzekeraar en een keten van gezondheidscentra. “We hebben ons afgevraagd of we dit in het huidige politieke klimaat wel willen doen”, zegt Leerink in het FD. “Maar wij vinden dat het belang van investeren in betere zorg zwaarder weegt.” Volgens Leerink heeft ook Reggeborgh als investeerder oog voor de lange termijn. Herman Hazewinkel van Reggeborgh bevestigt in het FD dat zijn investeringsmaatschappij er niet voor het snelle geld in zit. Hij verwacht niet dat er de komende jaren dividend wordt uitgekeerd. “Voorop staat kwaliteit en goede zorg. Op het moment dat wij die leveren tegen dezelfde tarieven als andere zorgverleners, durven wij de discussie over de winstuitkering aan.”
Joint venture
Beide partijen brengen hun gezondheidscentra onder in een joint venture met de naam Zorgpunt Holding. Ieder neemt een belang van vijftig procent. Reggeborgh brengt zestien gezondheidscentra in, Menzis twee. Het doel is om over vijf jaar nog eens 25 centra met samen 50 duizend patiënten erbij te hebben. Daarmee is een investering gemoeid van twaalf tot vijftien miljoen euro.