Psychische stoornissen bij allochtone jongeren worden niet of te laat behandeld. Daardoor belanden deze jongeren relatief vaak in de criminaliteit. Uit onderzoek van jeugd-ggz Stichting De Jutters in de regio Haaglanden blijkt dat allochtone en autochtone jongeren even vaak aan een psychische stoornis lijden, maar dat dit bij allochtone jongeren minder vaak behandeld wordt. Dat meldt de Volkskrant.
Statistieken
De kans dat allochtone kinderen worden behandeld voor hun stoornis is twee keer zo klein als bij Nederlandse kinderen. Allochtone tieners krijgen wel twee keer zo vaak forensisch psychiatrische hulp opgelegd na een delict. Onder Marokkaanse en Antilliaanse tieners is dit zelfs drie keer zo vaak.
Vrijwillige en gedwongen hulp
De problemen van allochtone en autochtone kinderen verschillen niet wezenlijk. Toch zijn autochtone kinderen vooral te vinden bij de ggz en de vrijwillige hulpverlening en allochtone kinderen vooral bij justitiële jeugdinrichtingen en gedwongen hulp. Albert Boon, onderzoeker van De Jutters, stelt in de Volkskrant: “Een niet-behandelde stoornis leidt tot probleemgedrag. Dat is tragisch voor kinderen die niet de juiste zorg krijgen, maar ook voor de samenleving. Overlast en criminaliteit komen hierdoor vaker voor dan nodig.”
Registratie etniciteit
De Jutters is de enige ggz-instelling die de etnische herkomst van cliënten registreert. Boon verwacht dat de uitkomst van het onderzoek ook van toepassing is op andere grootstedelijke regio’s in Nederland. Andere ggz-instellingen zouden ook de etniciteit van cliënten moeten registreren, vindt Boon. “Verzekeraars kunnen dan precies zien of het klantenbestand van een ggz een afspiegeling is van het zorggebied. Als dat niet zo is, kunnen zij eisen dat de instelling daar iets aan verandert.”
>> Skipr daily <<
Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.