De PvdA wil dat gemeenten verantwoordelijk worden voor alle zorg en ondersteuning die aan huis wordt geleverd. Deze langdurige zorg wordt nu nog via de verplichte volksverzekering AWBZ geleverd. Maar de grootste oppositiepartij wil dat alleen de intensieve 24-uurszorg in instellingen in de AWBZ blijft en uiteindelijk in de Zorgverzekeringswet komt.
Zorg dichter bij huis
Dat heeft de PvdA dinsdag bekendgemaakt. PvdA-Tweede Kamerlid Agnes Wolbert wil met de overheveling naar gemeenten de zorg dichter bij huis plaatsen zodat maatwerk beter en eenvoudiger te realiseren is. Op die manier komt er ook een einde aan de verschillende loketten van de organisaties en de drie financieringsstromen waar mensen nu mee te maken krijgen als ze thuiszorg of andere langdurige zorg of steun nodig hebben, stelt ze. Met haar plannen gaat ze verder dan het kabinet, dat alleen de begeleiding en de dagopvang wil overbrengen naar de gemeenten.
Wmo
Wat Wolbert betreft kan driekwart van de huidige AWBZ-zorg onder regie van de gemeenten komen, waar het onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kan vallen. Een van de gevolgen daarvan is dat het wettelijke recht dat mensen hebben op AWBZ-zorg vervalt als deze zorg in de WMO komt. Daarom moet wettelijk worden vastgelegd wat gemeenten hun inwoners moeten aanbieden maar moet elke gemeente zelf afspraken maken over de manier waarop ze daar invulling aan geven, stelt Wolbert.
Geen marktwerking
De PvdA wil geen marktwerking. Gemeenten moeten de zorg kunnen contracteren zonder die te hoeven aanbesteden. Er moet juist meer samenhang en samenwerking komen in de zorgketen, aldus de PvdA. (ANP)