Wel of niet thuis bevallen, of toch maar naar het ziekenhuis. Menig zwangere zit met die vraag en om daar een einde aan te maken, wil Khadija Arib, Tweede Kamerlid voor de PvdA, snel om tafel met wetenschappers en onder meer verloskundigen.
Kabinetsreactie op eerder onderzoek
Het Kamerlid vindt dat ze eigenlijk al te lang wacht op een kabinetsreactie op eerder onderzoek naar sterfte van baby’s rond bevalling. Omdat de Kameragenda zeker de eerste twee weken nog vol zit met begrotingsbehandelingen, ziet ze een al aangevraagd spoeddebat voorlopig niet plaatsvinden. Daarom dus nu het plan voor een hoorzitting. Ze wil deze het liefst in de derde week van november houden. Zo’n bijeenkomst met wetenschappers en vertegenwoordigers uit de beroepsgroepen, is voor Kamerleden een goede voorbereiding op het debat dat niet lang daarna volgt, vindt Arib.
Thuis bevallen
Arib wees er al eerder op dat na onderzoek onduidelijkheid ontstond over de veiligheid van thuis bevallen. Ze pleitte deze zomer voor een einde aan “de domeindiscussie” tussen verloskundigen en gynaecologen.
Babysterfte
Jaarlijks sterven in Nederland ongeveer 1700 baby’s vlak voor, tijdens of na de geboorte. Ons land heeft daarmee een van de hoogste sterftecijfers onder zuigelingen in Europa. Volgens onderzoekers is de dood van naar schatting vierhonderd baby’s te vermijden door betere zorg.
Samenwerking
Het ministerie van VWS wil in 2011 24 miljoen euro uittrekken om de samenwerking tussen gynaecoloog, kraamzorg en verloskundige te verbeteren. Verder krijgen alle zwangeren voor de 34e week van de zwangerschap een verloskundige of andere zorgverlener op bezoek om mogelijke risico’s tijdens de bevalling te beoordelen. (ANP)