Preventie van roken, van overmatig alcoholgebruik en van obesitas leveren de samenleving een flink rendement op. Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde onderzoek ‘prevention pays for everyone’ van PriceWaterhouseCoopers.
Ongezond leven
Meer dan 10 procent van de huidige 61 miljard euro aan zorgkosten komt door een ongezonde manier van leven. Met een goede samenwerking tussen overheid en zorgverzekeraars, werkgevers kan de grootste winst behaald worden. Een bedrag kan PWC daar echter niet aanhangen. “Wij hebben de verschillende scenario’s bekeken, maar het is lastig een totale besparing te noemen”, aldus een woordvoerder.
Rendement stoppen met roken
Een investering van 435 miljoen euro in pogingen om mensen te laten stoppen met roken, kan het aantal rokers doen dalen naar 25 procent van de bevolking. Nu is het aantal 27,1 procent. Hiermee is volgens het onderzoek een rendement gemoeid van 960 miljoen euro.
Alcoholgebruik terugdringen
Overmatig alcoholgebruik kan volgens het onderzoek enorm worden teruggedrongen als er een verbod komt op adverteren, jongeren een beperkte toegang hebben tot alcohol, de zorg een actief beleid heeft richting alcoholisten en de accijns met 25 procent wordt verhoogd.
Ziekteverzuim omlaag
In het geval van obesitas berekende PWC dat bij een overheidsinvestering van 795 miljoen euro in de preventie, de maatschappij er 240 miljoen euro op vooruitgaat. Met name het ziekteverzuim gaat dan flink omlaag, omdat obesitas in combinatie met te weinig lichaamsbeweging vaker leidt tot verzuim op het werk. (ANP)