Exploitant Nuclear Research & consultancy Group (NRG) heeft zondagmiddag de kernreactor in Petten weer in gebruik genomen. Dat meldde een woordvoerster van het bedrijf.
Onderhoudsstop
NRG legde de reactor afgelopen vrijdagmiddag stil vanwege een loszittende slang in de reactorkern. Die is dit weekeinde opnieuw bevestigd. Daarnaast zijn de koppelingen van alle overige slangen in de reactor gecontroleerd. Bij de korte onderhoudsstop zijn geen verdere problemen geconstateerd, aldus de woordvoerster.
Stilleggen reactor
Het technisch mankement kwam vrijdagmorgen aan het licht, nadat de reactor zichzelf als gevolg van een veiligheidsmechanisme had uitgeschakeld. Het mankement werd daarna opgespoord door de bestralingsfaciliteit, waar de storing zich bevond, uit bedrijf te nemen en de reactor vervolgens weer op te starten. Toen de aard van het mankement duidelijk was, legde NRG de reactor vrijdagmiddag rond vier uur zelf stil.
Grote reparatiestop
NRG meldde direct al dat er geen verband was met de grote reparatiestop van de afgelopen maanden. De reactor was sinds 9 september na een maandenlange onderhoudsstop weer in bedrijf. De reparatie was noodzakelijk omdat luchtbelletjes waren aangetroffen in koelwaterleidingen die in de betonnen constructie van de reactor zijn verankerd. Na de reparatie werd de installatie onder toezicht van de autoriteiten getest.
Productie medische isotopen
Omdat behalve de reactor in Petten ook de NRU-reactor in Canada stil lag, was de afgelopen maanden internationaal sprake van een tekort aan medische isotopen. Dit had lange wachtlijsten tot gevolg. Normaliter worden over de hele wereld dagelijks 24.000 patiënten behandeld met isotopen uit Petten. Medische isotopen worden ingezet bij kankerbehandeling en diagnostiek. NRG zegt dat de stop van dit weekeinde nauwelijks invloed heeft op de productie en levering.
Achtervang TU Delft
De Technische Universiteit in Delft liet eerder in de week weten medische isotopen te kunnen produceren in noodgevallen. De TU fungeert als achtervang voor de vijf commerciële producenten die er in de wereld zijn. (ANP)