De Landelijke Huisartsen Vereniging heeft haar leden geadviseerd om te stoppen met het invullen van formulieren voor geneesmiddelen die afwijken van het preferentiebeleid. Een recept is een medische verklaring en dat moet voldoende zijn voor een verzekeraar.
Afweging
Dit zei LHV-bestuurslid Bram Stegeman zaterdagavond in het TV-programma Kassa. “In de relatie tussen arts en patiënt schrijft de huisarts het middel voor dat nodig is. Daarbij doet hij zijn best om niet het duurste middel voor te schrijven. Wij maken altijd de afweging tussen individuele en maatschappelijke belang. Vergoeding is een kwestie tussen patiënt en zorgverzekeraar.”
Wurggreep
In de praktijk worden patienten hier vaak de dupe van, zo blijkt in de uitzending. Apothekers kiezen vaak voor het generieke geneesmiddel, ondanks het recept. Apotheker Kirsten Lubbers (KNMP) vindt dat apothekers in de wurggreep van de zorgverzekeraars zitten. Als zij namelijk teveel dure medicijnen verstrekken dan draaien ze zelf voor de kosten op. Een apotheek heeft er daarom ook belang bij om niet teveel dure merkmedicijnen te verstrekken.
Afspraken
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) betreurt dat patiënten de dupe zijn. “Zorgverzekeraars hebben met huisartsen en apothekers afspraken gemaakt om de doelmatigheid bij het verstrekken van medicijnen te bevorderen. Onderdeel daarvan is dat bij medische noodzaak een ander middel kan worden voorgeschreven. Het oordeel daarover is aan de huisarts, in samenspraak met de apotheker. Het enige dat zorgverzekeraars vragen is dat daarover transparante afspraken met duidelijke criteria worden gemaakt.”