De rechter geeft donderdag duidelijkheid over een mogelijk onderzoek naar de ondergang van thuiszorgorganisatie Meavita. Vakbond Abvakabo/FNV wil weten of wanbeleid en grootheidswaanzin de oorzaken van het faillissement waren. Het is vrijwel zeker dat de Ondernemingskamer van de rechtbank in Amsterdam een onderzoek (enquête) laat instellen naar mogelijk wanbeleid bij het failliete thuiszorgconcern Meavita. Vakbond Abvakabo FNV is al anderhalf jaar bezig met het aanvragen van zo’n enquête.
Faillissement
Meavita ging in 2009 failliet. De thuiszorgorganisatie werd voortgezet als Haagse Wijk- en Woonzorg. Meavita was tot het faillissement in 2009 het grootste thuiszorgconcern van Nederland (20.000 werknemers, 100.000 klanten, omzet 500 miljoen euro. Als er een onderzoek komt en blijkt dat er sprake was van wanbeleid, wil de vakbond genoegdoening voor die medewerkers en mogelijk de bestuurders van toen aansprakelijk stellen.
Loek Hermans
Loek Hermans, binnenkort fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer en destijds president-commissaris van Meavita, is waarschijnlijk het belangrijkste doelwit van de enquête. De ondernemingsenquête is een eerste stap in wat een lange juridische procedure kan worden. Daarna komt de vraag aan de orde of bestuurders aansprakelijk kunnen worden gesteld, en volgt eventueel een schadeprocedure. Abvakabo eist schadevergoeding voor leden die hun baan zijn kwijtgeraakt.
Vakbond
De vakbond vindt het vreemd dat er binnen twee jaar miljoenen euro’s zijn ‘ verdwenen’. Volgens de bond komt dit door onverantwoorde uitgaven voor diverse ICT-projecten, zoals bijvoorbeeld een telefoonproject waarmee zorg op afstand kon worden geboden. Daar hing een prijskaartje aan van 17 miljoen euro. Het gevolg was dat Meavita in 2009 failliet ging en ruim 1000 medewerkers hun baan kwijt zijn geraakt.
(Bronnen: Westonline en ZM Magazine)