Fabrikanten van geneesmiddelen zouden pas geld moeten krijgen wanneer de werking van het medicijn daadwerkelijk is aangetoond bij de patiënt. Het alleen maar aantonen in wetenschappelijke studies dat geneesmiddelen doeltreffend zijn volstaat niet meer, stelt de zorgadviespoot van advies- en accountantskantoor KPMG in een rapport.
“De farmaceutische industrie moet laten zien dat de werking van een geneesmiddel in de praktijk dermate goed is dat de prijs van het product gerechtvaardigd is”, zegt Anna van Poucke, voorzitter van KPMG Gezondheidszorg. Door de krappere zorgbudgetten en de groeiende zorgvraag staan farmaceutische bedrijven onder steeds grotere druk om de waarde van hun producten aan te tonen.
Met de nieuwe benadering worden farmaceuten volgens Van Poucke niet alleen gedwongen om effectieve geneesmiddelen te maken. “Ook de kosten van de zorg kunnen aanzienlijk worden teruggedrongen.”
KPMG wijst erop dat deze manier van vergoeden niet voor ieder medicijn toepasbaar is. Zo gaat het niet op voor middelen waarvan de werking moeilijk te meten is. Volgens Van Poucke is de traditionele manier van vergoeden vooral gericht op het boeken van zoveel mogelijk omzet. (ANP)