Het is onderdeel van het nieuwe Europese project dRural en legt zich vooral toe op digitale oplossingen in de regio. Naast Rijnstate werken in Nederland mee: de gemeente Lingewaard, Stichting Welzijn Lingewaard, Health Valley Netherlands en de Universiteit Twente. Het projectonderdeel voor deze pilotregio kost bijna 2,5 miljoen euro en loopt de komende drie en een half jaar.
Toekomst
Het project is gericht op ‘de zorgregio van de toekomst’ en de relatie met het (virtuele) ziekenhuis van de toekomst dat door Rijnstate wordt ontwikkeld. Alle zorgpartners in de regio, waaronder huisartsen, worden hierbij betrokken om breed draagvlak te creëren. “Als gemeente Lingewaard zijn we altijd bezig om de ondersteuning van onze kwetsbare inwoners nog beter te organiseren. Preventie speelt hierbij een belangrijke rol”, aldus Aart Slob, wethouder sociaal domein gemeente Lingewaard.
Bij het bouwen van digitale oplossingen wordt rekening gehouden met ethiek, privacy en gegevensbescherming. Vervolgens worden mogelijke oplossingen in de regio’s naar behoefte opgezet samen met lokale aanbieders.
hmcmanagement
Op zich een prima ontwikkeling. Maar, als er in de regio te weinig huisartsen zijn (in het Randland/krimpgebieden is/komt er een tekort), is/wordt met dit vraagstuk rekening gehouden? Als adviseur bedrijfsvoering/praktijkopvolging in de eerstelijnszorg constateer ik dat hiermee te weinig rekening wordt gehouden. Er is geen overkoepelende/coördinerende probleemhouder! En zo lang dat het geval is, is sprake van een manco.