Het Maastricht Universitair Medisch Centrum heeft bijna drie miljoen euro subsidie ontvangen van de Europese Unie voor het opzetten van een database met studies die zijn voortgekomen op basis van proefdiervrije onderzoeksmethodes.
diXa-project
In het driejarige diXa-project (Data Infrastructure for alternatives to animal-based Chemical SAfety testing) gaat de vakgroep Toxicogenomics zeven Europese databases aan elkaar koppelen. Op die manier wordt het beter mogelijk om te kijken welke mogelijke schadelijke effecten een chemische stof heeft. De onderzoeken in deze databases hebben gebruik gemaakt van alternatieve onderzoeksmethodes voor huidige proefdiermodellen.
Derde keer
Projectleider en vakgroepvoorzitter prof.dr. Jos Kleinjans: “Het is de vakgroep Toxicogenomics voor de derde opeenvolgende keer gelukt een dergelijk groot EU-project niet alleen binnen te halen, maar ook vanuit Maastricht te gaan coördineren.” Eerder sleepte de vakgroep het Newgeneris-project (omvang 13,6 miljoen euro) en het Carcinogenomics-project (omvang 10,4 miljoen euro) in de wacht.
Dierproeven
Het project moet resulteren in het terugdringen van het aantal dierproeven voor geneesmiddelenonderzoek, industriële chemicaliën en in de cosmetica-industrie. Deelnemende partijen aan het diXa-project zijn behalve het coördinerende Maastricht UMC+ het European Molecular Biology Laboratory (Duitsland), Max Planck Society for the Advancement of Science (Duitsland), Genedata (Zwitserland), Imperial College London (Groot Brittannië), EU Joint Research Centre (Italië) en het Klinikum der Universität Köln (Duitsland).