Zeven thuiszorg- en verpleeghuisorganisaties in Groningen en Drenthe en het UMCG gaan samenwerken om verpleegkundige topzorg te leveren op het gebied van complexe wondzorg. Ze investeren in kennis en expertise om betere wondzorg te leveren, bij voorkeur bij patiënten thuis. Een van de doelen is dure ziekenhuisbehandelingen voorkomen.
De partijen tekenen op 5 april de samenwerkingsconvenant ‘Verpleegkundige Topzorg’, zo meldt het UMCG op haar website. Het gaat om Buurtzorg, Icare, TSN Verzorging & Verpleging, UMCG, Thuiszorg Comfort, Coöperatie Dichtbij, Interzorg NN en Zorggroep Meander. Het project wordt mogelijk gemaakt door UMCG en zorgverzekeraars Zilveren Kruis en Menzis.
Eerstelijns
De inzet van in wondzorg gespecialiseerde verpleegkundigen zorgt er voor dat verpleegkundigen betere zorg thuis en in het verpleeghuis kunnen leveren. De beschikbare specialistische kennis uit de verschillende organisaties wordt gebundeld en gericht ingezet voor de behandeling van wonden in de eerste lijn. Kennis en vaardigheden van wijkverpleegkundigen wordt vergroot.
Behandelplan
In de praktijk gaat het als volgt: Een verpleegkundig specialist bezoekt samen met een verpleegkundige of wijkverpleegkundige een patiënt. Daarna stellen ze een behandelplan op. De wijkverpleegkundige voert vervolgens de wondzorg uit. De verpleegkundig specialist houdt contact met de verpleegkundige. Hij of zij gaat mee naar de patiënt of geeft advies op afstand nadat er wondfoto’s zijn opgestuurd.
Kennisdelen
‘Verpleegkundige Topzorg’ richt zich nu op de complexe wondzorg. Als de samenwerking goed verloopt, wordt die ook toegepast op andere zorg – denk aan incontinentie, oncologie of stomazorg. De verpleegkundig specialisten en consulenten komen uit de deelnemende organisaties en ondersteunen elkaar. Telkens zal daarbij het uitgangspunt zijn om kennis te delen en expertise uit te wisselen.