Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) hoopt dat het openbaar maken van het tussenrapport over de bacterie-uitbraak in het Maasstad Ziekenhuis andere ziekenhuizen wakker schudt en zo helpt om toekomstige uitbraken te voorkomen.
Dat laat de minister de Tweede Kamer woensdag weten in reactie op de bevindingen van de IGZ, dat de uitbraak onderzocht. Schippers vindt het ernstig dat de omvang van de uitbraak beperkt had kunnen worden. Net als de IGZ vindt ze het nog te vroeg om nu al in te gaan op de vraag of individuele zorgverleners iets te verwijten valt. Daarvoor wacht ze op het definitieve IGZ-rapport, dat in januari 2012 wordt verwacht.
Functioneren
In de brief schrijft Schippers: “Ik hoop en verwacht dat wat er is gebeurd in het Maasstad Ziekenhuis, hoe verschrikkelijk ook, bij alle partijen bijdraagt aan voldoende urgentiebesef om toekomstige uitbraken te voorkomen.” Zij verwacht dat het eindrapport van de IGZ ook tot verbetering zal bijdragen. “Omdat het eindrapport zal ingaan op de vraag of individuele zorgverleners hun taak op de juiste wijze hebben vervuld. Op basis van het eindrapport zal de IGZ mogelijk tuchtklachten indienen bij de rechter,” aldus Schippers.
Rapport IGZ
De IGZ maakte vandaag een tussentijdse rapportage bekend over de bacterie-uitbraak in het Maasstad Ziekenhuis. Als het Rotterdamse ziekenhuis adequaat had gereageerd op de uitbraak van de Klebsiellabacterie was de situatie niet zo ernstig geweest, aldus de IGZ.
Reactie Maasstad
Het Maasstad Ziekenhuis ziet in het tussentijdse rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg aanknopingspunten om de patiëntveiligheid verder te verbeteren. Dat schrijft het ziekenhuis in een persbericht. Het Maasstad Ziekenhuis zal de tussentijdse onderzoeksresultaten van de IGZ inbrengen in de eigen evaluatie. Verder ziet het ziekenhuis in het rapport ‘erkenning door de Inspectie dat de situatie nu genormaliseerd en veilig is’. (ANP/ Skipr)