Minister Edith Schippers van Volksgezondheid is niet blij met het uit India halen van operatiekamerpersoneel door Tergooiziekenhuizen. “De minister wil dat ziekenhuizen OK-assistenten in Nederland opleiden en houden”, aldus haar woordvoerder in De Gooi en Eemlander. “Ze geeft hoge prioriteit aan een goed functionerende arbeidsmarkt in de zorg.’”
Code
Door het tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen voor het assisteren bij operaties, hebben inmiddels een stuk of zes Nederlandse ziekenhuizen relatief goed opgeleid personeel gehaald uit India. Het ontwikkelingsland kampt zelf met een tekort aan zorgpersoneel. Sinds mei dit jaar geldt internationaal de afspraak dat er niet wordt geworven in dit soort landen. Minister Schippers wil pas na het debat over de regeringsverklaring ingaan op de vraag of ze ziekenhuizen gaat dwingen zich te houden aan de code.
‘Onethisch’
De SP stelde de “personeelsroof” door Tergooiziekenhuizen aan de kaak. Volgens SP-Kamerlid Henk van is het inschakelen van Indiaas personeel niet alleen “onethisch”, maar kan het ook leiden tot gevaarlijke situaties in de operatiekamer. “De ervaringen met Indiaas personeel zijn slecht”, stelt Van Gerven in De Gooi en Eemlander. “Zij spreken vloeiend Engels, maar dat geldt niet voor Nederlandse chirurgen. In de OK wordt onder hoogspanning gewerkt. Dan kun je niet uitleggen welk tangetje je nodig hebt.”
Cursus
Bij Tergooiziekenhuizen zijn acht Indiase OK-assistenten begonnen met een introductieprogramma van vijf maanden. Ze krijgen onder andere een talencursus van zes weken en worden geleidelijk ingewerkt in de Gooise OK’s. Pas in februari draaien ze volledig mee, laat ziekenhuiswoordvoerster Marieke Quant tegenover De Gooi en Eemlander weten. De Indiërs wonen bij elkaar in Blaricum en hebben een aanstelling voor drie jaar.
Veel geld
Hun komst werd in juni als bezuinigingsmaatregel aangekondigd door de inmiddels vertrokken ziekenhuisdirecteur Claudia Zuiderwijk. Ziekenhuiswoordvoerster Marieke Quant merkt op dat buitenlands personeel weliswaar veel geld kost, maar wel “flink goedkoper is dan het inhuren van externen”. Er zijn geen plannen om meer Indiaas personeel naar het Gooi te halen.