• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 4

 1. b.vandorp

  Tijdens de coronacrisis is pijnlijk duidelijk geworden dat met individuele bewoners van verpleeghuizen en hun naasten weinig gesproken wordt over wat voor hen belangrijk is, juist in de fase van het leven waarin zij verkeren. Wat is juist dan belangrijker: voorkomen van besmetting en ziek worden of een aantal weken leven zonder de aanwezigheid van dierbaren. In een tijd van crisis was daar geen gelegenheid voor. Toen zijn alle zeilen bijgezet, en nog wel meer. Respect en lof voor wat gedaan is. Hier gaat het mij om een blik vooruit.
  Nu het normale leven de crisis gaat verdringen, is het goed om aan de slag te gaan en om met ouderen thuis en in het verpleeghuis te gaan praten over wat voor hem of haar echt belangrijk is, wat de consequenties zijn van behandelen en niet behandelen, wat de gevolgen zijn van doen en van laten op elk vlak. Recent onderzoek heeft aangetoond dat dit veel oplevert. In het verlengde daarvan zou met ouderen en hun naasten gesproken moeten worden over de tijdelijkheid van het leven en het einde dat elke dag een dag dichterbij komt. Dit soort gesprekken vraagt moed. Thema’s als zingeving, angst, eenzaamheid, afronding zijn minstens zo belangrijk als fysieke gezondheid. Alles zou in het werk moeten worden gesteld om te weten wat voor elk individu belangrijk is, om daarna samen ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de afronding van het leven bovenaan staat en om de dingen te kunnen doen of ervaren die van wezenlijk belang zijn.
  Kortom: hulpverleners en hulpvragers moeten elkaar in de diepte leren kennen, om daarnaar te handelen en daarmee samen op pad te gaan.
  Ben van Dorp

 2. zorg

  Een ding even duidelijk stellen .
  Alles wordt vrijwel een op een verbonden met het corona verhaal. Dit wordt er 24 uur p/d ingepompt . Helaas is bijna geen ontkomen aan . Economisch maatschappelijk is de schade vele malen groter ,als de werkelijke feiten van covid 19. Helaas komen wetenschappers die dit inzien niet aan het woord . Het een eenzijdig verhaal zonder tegenspraak . De druk op de ketel houden is het beeld . Herijking ouderen zorg is terecht , maar een direct gevolg van doorgeschoten bezuinigingsdrift uit het verleden .

 3. cora

  Ik ben het helemaal eens met Ben van Dorp.
  En laten we niet meer spreken over ‘groepen mensen’ zoals ‘ouderen’. Laten we spreken over mensen met bepaalde kenmerken of kwaliteiten en hun behoeften of wat ze de maatschappij (hun omgeving, hun naasten) kunnen bieden.
  Leyden Academy biedt inspirerende informatie die hierbij kan helpen.

 4. wijnand van den van den berg

  Hoewel de verschraling in verpleeghuizen schrijnend is, waren de mensen die niet in een instelling verbleven deze periode toevallig beter af qua besmettungsgevaar. Regeren is vooruitzien …?