De Eerste Kamer heeft dinsdag unaniem het plan verworpen waarmee minister Edith Schippers (Volksgezondheid) de verplichte elektronische uitwisseling van medische gegevens landelijk wilde regelen.
Onvoldoende veilig
Het zogeheten Elektronisch Patiëntendossier (EPD) is volgens de Senaat in de landelijke opzet nu niet veilig genoeg. De weerstand in Eerste Kamer werd de afgelopen weken al duidelijk, ook bij regeringspartij VVD. Dinsdag liet ook coalitiegenoot CDA weten de voorgestelde landelijke opzet van de EPD niet te kunnen steunen.
Toegang
Volgens CDA-senator Hans Franken zijn er te veel mogelijkheden om toegang te krijgen tot de medische informatie van patiënten. Hoewel in zijn ogen het voorstel de afgelopen tijd is verbeterd, is het nog niet voldoende. Franken riep Schippers op met een aangepast voorstel te komen waarin zaken als beveiliging, privacy en rechten van patiënten goed zijn geregeld.
Regionale opzet
De Senaat wil een kleinere, regionale opzet van het elektronisch patiëntendossier, waarmee in een aantal regio’s al wordt gewerkt.
Reactie NPCF
Marcel Heldoorn, woordvoerder van de koepel van patiëntenorganisaties NPCF: “De patiënt is de verliezer. Een landelijk EPD had kunnen bijdragen aan de verbetering van de uitwisseling van medische gegevens. De medicijngegevens van ongeveer 8,5 miljoen Nederlanders waren via het EPD opvraagbaar. Het is de vraag of dit nu allemaal moet worden teruggedraaid. De rechten van patiënten waren in het nieuwe systeem duidelijk verankerd.”
Reactie NVZ
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ): “Wij vinden het jammer dat het EPD niet doorgaat. Het is gesneuveld wegens angst voor het onbekende, denken wij. In het project is de afgelopen jaren veel energie gestoken. We denken dat het Elektronisch Patiënten Dossier veiliger was dan de informatiesystemen die artsen er nu regionaal op nahouden. En dan is het jammer dat zo’n project niet doorgaat. Medicijnfouten zijn de meest gemaakte fouten in een ziekenhuis. Het EPD had werkelijk kunnen helpen om die fouten tegen te gaan. Stel: iemand uit Den Haag met een medicijnallergie komt in Leiden bij een dokter terecht. Die laatste kent dan niet de specifieke problemen die de patiënt heeft. Het is niet anders. De Eerste Kamer heeft gesproken.”