• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

  1. Hans Buijing

    Een antwoord op de vraag vanuit de Senaat: nee, de meeste zorgorganisaties hebben die middelen niet. Zeker niet in de wijkverpleging. Door het jaren doorgevoerde afknijp beleid opereren de meeste zorgaanbieders in het rood; draaien verlies of hebben nauwelijks marge behaald. Een marge die nodig is om benodigde investeringen te kunnen doen. Naast de aanschaf van pakketten of hardware gaat het tegenwoordig over forse licentiekosten. De moeten allemaal uit “tarief” worden betaald. En die tarieven zijn merendeels nu al niet kostendekkend. En als je dan de veranderopgave ziet (anders organiseren van de zorg, passende zorg leveren), het handelen van oplopende administratieve lasten en het terugdringen van ziekteverzuim, zie je de problemen al van mijlenver aankomen. Wij denken dat ICT en technologie in de zorg – voor gegevens uitwisseling en bijvoorbeeld data gedreven zorg, van essentieel belang is voor het toekomstbestendig maken van de zorg. Maar de rekening voor de kosten die daarmee gemoeid zijn wil niemand oppakken. Dat valt dan telkens onder “ondernemersrisico”. Maar maak het de aanbieders mogelijk om deze slagen te maken, zonder dat het ten kostte gaat van de zorg. Biedt voldoende financiële ruimte. De onderbesteding in het macrokader wijkverpleging – bijna 1 miljard over alleen 2022! – zou je daar goed voor kunnen aanwenden. Naast uiteraard meer ruimte voor betere beloning. Want daar gaan de financiers en overheid ook telkens aan voorbij.

  2. Jorrit Stroosma

    Er zal wel weer 1 of andere subsidiepotje komen, die blijkt dan weer te klein te zijn voor de vele aanvragen. En de administratieve verantwoording zal wel weer een monster zijn, want ja je hebt wel met de zorg te maken dus gelijk wantrouwen.