Het programma wordt nu ingezet voor patiënten die van corona revalideren, maar wordt in de komende maanden ook ingezet voor de bredere doelgroep van patiënten die moeten revalideren na een IC-opname, na een ingrijpende operatie of na een amputatie.
Patiënten die met de VR-bril revalideren, gaan een dagelijks programma door waarbij ze iedere dag spelenderwijs een bepaalde oefening uitvoeren. Zo doet een patiënt squats om onder voorbijvliegende kokosnoten te duiken op een tropisch eiland, of maakt grijpbewegingen om ballen uit een virtueel voetbaldoel te houden.
Het Virtual Reality programma is ontwikkeld door SyncVR Medical, in samenwerking met het Diakonessenhuis, Radboudumc en aangesloten fysiotherapeuten volgens de richtlijnen van het KNGF. Het Richard Hoogland Fonds gaf financiële steun.
Han Janssen van Fysiotherapie Gendt is tevreden. “Dit is een mooie technologische innovatie binnen de fysiotherapie. Door virtual reality wordt het revalideren een stuk leuker voor patiënten en als behandelaar is het een geschikte tool om mijn patiënten te begeleiden.”