Zwangere vrouwen kunnen in noodgevallen sneller door een ambulance naar een ziekenhuis worden gebracht. De beroepsvereniging van verloskundigen KNOV en Ambulancezorg Nederland hebben dinsdag afgesproken problemen op dit gebied snel op te lossen. Dat meldde de KNOV dinsdag.
Problemen brancardvervoer
Nu komt het in ruim de helft van de gevallen voor dat ambulancepersoneel een zwangere niet direct meeneemt omdat het vervoer per brancard problemen oplevert. De trap is bijvoorbeeld te schuin of heeft een te scherpe bocht of overgewicht speelt een rol. Voor hulp bij het vervoeren moet dan een tweede ziekenwagen, de brandweer of zelfs een hoogwerker komen. Dit kan leiden tot medische risico’s alsmede traumatische ervaringen voor de betrokken vrouw.
Voorspoedig transport
Het voorstel is nu dat de verloskundige zes weken voor de verwachte geboorte de zwangere thuis bezoekt en kijkt of een eventueel transport naar het ziekenhuis problemen oplevert. Ziet zij geen risico’s, dan moet het ambulancepersoneel de vrouw in voorkomend geval zo snel mogelijk meenemen.
Stuurgroep zwangerschap en geboorte
Het huisbezoek, waarbij de verloskundige ook naar andere zaken kijkt voor een veilige bevalling en kraamperiode, is een advies van de Stuurgroep zwangerschap en geboorte. Die presenteerde dit jaar een rapport aan minister Ab Klink van VWS om de relatief hoge babysterfte in Nederland te verminderen.
Risico’s inventariseren
Voorzitter Ed Worm van Ambulancezorg Nederland is er voor dat de verloskundige de risico’s inventariseert. Indien tilhulp nodig is ziet hij liever direct een tweede ambulance komen dan de brandweer. Volgens hem is dat beter en veiliger voor moeder en kind. (ANP)