Sociale partners in de zorg- en welzijnssector luiden de noodklok over de Erkenning van Verworven Competenties (EVC). De manier waarop het Ervaringscertificaat in de praktijk uitwerkt laat voor zowel werknemers als de branche veel te wensen over.
Onduidelijke status
De EVC is in het leven geroepen als instrument om werknemers te belonen voor in de praktijk opgedane ervaring. Dit moet ondermeer bijdragen aan grotere arbeidsflexibiliteit. Door de onduidelijke status blijkt de EVC vooralsnog een wassen neus. De sociale partners vragen minister Van Bijsterveldt van OCW in een open brief daarom om in te grijpen en ervoor te zorgen dat opgedane ervaring verzilverd wordt in een in het beroepsonderwijs erkend diploma of deelcertificaat.
Demotiverend
Daarnaast willen de sociale partners, waaronder Actiz, GGZ Nederland, VGN en de NVZ vereniging van ziekenhuizen, dat de beroepsopleidingen maatwerk gaan leveren. “Om een diploma te halen kan het nu dus voorkomen dat een werknemer weer jaren de schoolbanken in moet en de helft van de tijd les krijgt in vakken en vaardigheden die hij al lang beheerst”, zegt Corrie van Brenk, vicevoorzitter Abvakabo FNV. “Dit is bijzonder demotiverend en kost de maatschappij onnodig veel geld.”
Erkend diploma
Voor de sectoren zorg en welzijn en voor de individuele deelnemers is het van groot belang dat de procedure rond de ECV goed wordt geregeld. Een erkend diploma maakt het mogelijk dat werknemers wanneer dit nodig is, bijvoorbeeld bij een reorganisatie, makkelijk nieuw werk vinden. Omdat de verwachting is dat er in de zorg- en welzijnssector de komende jaren veel nieuwe werknemers nodig zijn, moet er volgens de sociale partners nu iets gebeuren.