Het plan waarbij Nederlanders, naar Frans model, tegen extra betaling SOS-artsen kunnen inhuren voor bezoek aan huis is voorlopig van de baan. Nederlands regelgeving staat het in de weg. Initiatiefnemer Arnold Verhoeven heeft zijn concept aangepast en wil nu per 1 januari toch van start gaan.
Nieuw concept SOS-artsen
In zijn nieuwe concept haken de SOS-artsen aan bij huisartsenposten en huisartspraktijken. Verhoeven wil binnen twee jaar contracten hebben afgesloten met alle artsen. De SOS-artsen worden als een soort freelancers in dienst genomen door de reguliere artsen. Patiënten worden volgens Verhoeven dan via de basisverzekering betaald. Ze hoeven dan geen eigen bijdrage te betalen.
Klink moet regels aanpassen
In een aantal gevallen pakt deze constructie duurder uit voor de verzekeraars, zo verwacht de initiatiefnemer. Ondernemer Verhoeven, in het dagelijks leven hotelier in Frankrijk, wil zijn oorspronkelijke plan van de SOS-arts niet afschrijven. Hij roept minister Ab Klink op regels te veranderen, zodat het concept ook in Nederland kan worden doorgevoerd.
Achterkamertjes- en regentenpolitiek
Verhoeven beschuldigt Nederlandse instanties als de Nederlandse Zorgautoriteit van achterkamertjes- en regentenpolitiek. Volgens hem hebben ze een paar dagen geleden bestaande regels plotseling veranderd om zijn plannen de grond in te boren.
SOS-artsen in Frankrijk
De SOS-artsen vormen in Frankrijk aan aparte organisatie, naast de reguliere artsen. Als mensen een consult aan huis willen, krijgen ze dat, ongeacht hun klachten. Maar ze moeten daarvoor wel een eigen bijdrage betalen. De SOS-artsen zijn erkende, ervaren artsen.
Angst zorgverzekeraars voor hogere kosten
De belangenorganisatie van de zorgverzekeraars ZN ziet geen toegevoegde waarde in de komst van de SOS-artsen. Als ze leiden tot hogere uitgaven, zijn ze zelfs ongewenst, aldus een woordvoerder. De NZa zegt nooit toegezegd te hebben dat de SOS-artsen zouden worden toegelaten tot de Nederlandse markt. Volgens een woordvoerster had, bijvoorbeeld de Inspectie voor de Gezondheidszorg grote twijfels over de kwaliteit van zorg. Het nieuwe voorstel van Verhoeven is volgens haar niet bekend bij de organisatie. (ANP)