• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 3

 1. Dirk van Goor

  Wanneer nu ook al huisartsenpraktijken worden verkocht aan de commercie en dat wordt geaccepteerd door het ministerie zijn we echt de weg kwijt.

 2. hmcmanagement

  Bij marktwerking is het maken van winst inbegrepen. En waar winst bestaat komt ook goodwill om de hoek. Zorgverzekeraars kunnen in hun algemene inkoopvoorwaarden opnemen dat betaalde goodwill moet worden teruggestort door de verkoper aan de koper. VGZ kent die voorwaarde. Apotheekhoudende huisartsen kunnen dat ontwijken door de goodwill te sluizen via het apotheekdeel. Apotheken mogen namelijk wel winst maken en dus goodwill ontvangen.
  Door het financieringsstelsel met de normpraktijken is het voor huisartsen in gunstige bedrijfseconomische omstandigheden mogelijk om winst te maken. Daarmee beschikken zij over de grondslag om goodwill te ontvangen. Wie van deze realiteit af wil zal de marktwerking uit het stelsel moeten halen en de aan de zorgverzekeraars toegekende semi-overheidspositie terug moeten draaien. Eerdere Kamervragen om juridisch ingrijpen in het huidige stelsel zijn gestuit op afwijzende reacties van de VWS.

 3. GH M

  De verkopende huisartsen moeten zich schamen
  Middels een goodwillfonds is rond 1990 de goodwill afgeschaft om de drempel voor een beginnend huisarts te verlagen
  De verkopende huisartsen hebben naar alle waarschijnlijkheid zelf niets betaald….
  Erg onethisch en de LHV staat het toe!