Bijna alle ziekenhuisbestuurders verdienen meer dan de minister-president. Dit blijkt uit een inventarisatie van de SP. Omdat het kabinet aarzelt, dient de partij zelf een wetsvoorstel in om de salarissen van zorgbestuurders “nu eens echt aan te pakken”.
Negen op de tien boven Balkenende-norm
Negen van de tien ziekenhuisbestuurders verdienen ruim boven de zogenoemde Balkenende-norm van 181.000 euro, stelt de SP vast. “Een op de tien ziekenhuisbestuurders verdient zelfs meer dan 300.000 euro op jaarbasis.” De partij meldt ook dat zorginstellingen voor tonnen aan vertrekpremies en bonussen uitkeren. Het Martini Ziekenhuis spant de kroon, dat betaalde 645.807 aan een bestuurder, die onder meer een ontslagvergoeding kreeg van ruim vier ton.”
‘Geen vergunning bij overschrijding maximumsalaris’
De regering komt eerdere toezeggingen over ‘het aanpakken van de graaicultuur’ niet na, stelt Tweede Kamerlid Renske Leijten. “Voor de zorgsector wil het kabinet feitelijk niets doen. Zorgbestuurders zouden zich slechts hoeven houden aan een code. Die bestaat echter al jaren, maar ze trekken zich er helemaal niets van aan.” Daarom dient de SP nu zelf een wetsvoorstel in. Dat houdt in dat zorginstellingen geen vergunning krijgen om zorg te verlenen als ze het maximumsalaris – de Balkenende-norm – niet respecteren. Dit geldt ook voor interimmers.
Salariseis bij Wmo-aanbesteding
Eind juli liet de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorginstellingen (NVTZ) nog weten zich niet te kunnen vinden in de salariseis die gemeenten aan thuiszorgorganisaties wil stellen. Gemeenten willen de Balkenende-norm als gunningscriterium bij aanbestedingen gebruiken. De NVTZ vindt dat gemeenten zo misbruik maken van hun bevoegdheden.