Bijna 650 medisch specialisten van de acht Universitaire Medische Centra (UMC’s) in Nederland verdienen meer dan de Balkenende-norm van 181.000 euro. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Financieele Dagblad donderdag. Dat komt neer op meer dan tien procent van de specialisten die bij de UMC’s werken.
Loondienst is geen inkomensbelemmering
In de berekening zijn pensioenbijdragen, onkosten en bijtelling van een dienstauto opgenomen. De vrijgevestigde specialisten hebben volgens VWS vorig jaar ruim vierhonderd miljoen teveel verdiend. PvdA pleit er daarom voor dat alle vrijgevestigde specialisten in loondienst moeten gaan werken. Het FD concludeert echter dat loondienst geen belemmering vormt om specialisten hoge inkomens uit te betalen.
UMC’s versus algemene ziekenhuizen
Vorige week bleek dat er ongelijkheid bestaat onder de specialisten. De inkomensverschillen van specialisten tussen academische ziekenhuizen en algemene ziekenhuizen zijn de afgelopen vier jaar sterk opgelopen. Academische ziekenhuizen betalen vaak bonussen en andere extra’s, zo voorkomen ze een overstap naar de algemene ziekenhuizen. Specialisten in academische ziekenhuizen zijn volgens de cao gebonden aan een maximumsalaris van 113.000 euro. In de algemene ziekenhuizen zijn de specialisten meer gaan verdienen, omdat zij per uur betaald krijgen. Voor UMC’s is het mogelijk om allerlei toeslagen uit te keren, erkent ook de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Ook kan de raad van bestuur ‘specifieke betalingen en vergoedingen’ toekennen. Dat gebeurt volgens het FD op grote schaal.
Topverdieners in UMC’s
Het UMC in Utrecht heeft de meeste topverdieners onder zijn specialisten: 131 verdienen meer dan de minister-president. Het Erasmus MC in Rotterdam heeft in zijn specialistenbestand de absolute grootverdiener. Die gaat met bijna vier ton naar huis.
Petitie tegen bezuinigingsplannen
Specialisten die het oneens zijn met de bezuinigingsplannen van minister Ab Klink van VWS kunnen online hun handtekening zetten onder een petitie. Donderdagochtend 30 juli hadden ruim 180 personen dit gedaan. Lees meer over het initiatief op MedNet.