Kennisdeling binnen het ziekenhuis vindt eigenlijk alleen maar plaats binnen groepen van vakgenoten met dezelfde status. Zowel artsen als verpleegkundigen delen veel informatie, maar alleen binnen de eigen sociale netwerken. Het is aan medisch directeuren, verpleegkundig managers en bestuurders om die patstelling in de ziekenhuizen te doorbreken.
Dat stelt onderzoeker Stefano Tasselli van Rotterdam School of Management, Erasmus University. Hij dook in de sociale structuren van ziekenhuizen en constateerde een statusbarrière tussen verschillende netwerken van vakgenoten. Maar er zijn personen – door hun functie – in staat om waardevolle kennis te verzamelen en die over de grenzen heen te delen.
Medisch directeur
Volgens Tasselli is dat in de eerste plaats de medisch directeur, die spil is in de dagelijkse gang van zaken binnen het ziekenhuis. Meer dan welke arts dan ook, heeft die korte lijnen met ander personeel en is een betrouwbare informatiebron voor specialisten en verpleegkundigen. Bovendien wordt een medisch directeur geacht de verschillende jargons te begrijpen.
Managers
Verpleegkundig managers hebben de kortste lijnen en de meeste communicatie met artsen. Daarnaast spelen ze een centrale rol in het sociale netwerk van verpleegkundigen.
Cultuur
Bestuurders kunnen bijdragen aan status-overschrijdende kennisoverdracht door meer informele bijeenkomsten te organiseren, het stimuleren van roulatie binnen en tussen afdelingen of het opzetten van gezamenlijke cursussen voor artsen en verpleegkundigen. Ook kunnen ze zich meer inzetten voor het ontwikkelen van een cultuur van kennisdelen en proactieve samenwerking.
Informeel
Het toverwoord is ‘informele contacten’. Administratieve reorganisatie levert niet de gewenste kennisoverdracht op, benadrukt Tasselli