Mensen die hulp in de huishouding krijgen in de Utrechtse gemeente Stichtse Vecht, moeten volgend jaar misschien een beroep doen op familie en vrienden. De gemeente krijgt minder geld van het Rijk en kiest daarom een andere aanpak: de gemeente kijkt straks “eerst naar de mogelijkheden binnen het eigen netwerk” van mensen die hulp krijgen.
Stichtse Vecht krijgt volgend jaar 40 procent minder van het Rijk voor de hulp in het huishouden. De gemeente maakte maandag bekend dat ze “de huidige vorm van hulp bij het huishouden niet meer kan financieren”. Stichtse Vecht benadrukt: “We doen het uiterste wat mogelijk is met het beperkte budget dat we nog hebben. Mensen die het echt niet zelf kunnen organiseren, blijven we ondersteunen.” Ongeveer 1350 huishoudens in Stichtse Vecht krijgen via de gemeente hulp met het huishouden.
Politieke keuze
volgens Liane den Haan, directeur-bestuurder van ouderenbond ANBO, “schiet Stichtse Vecht in een slachtofferrol, ten koste van haar eigen burgers. De bezuiniging was al jaren bekend, dus de gemeente had ruim de tijd zich hier op voor te bereiden. Dit is niet iets wat de gemeente Stichtse Vecht overkomt: het is een politieke keuze van ze”.
“Gelukkig blijft de gemeente nog wel hulp geven aan mensen die geen enkele andere mogelijkheid hebben. Maar de toon van het bericht is toch: we stoppen ermee. Dan kan niet”, vervolgt Den Haan. “Veel andere gemeenten hebben wél tijdig de Wmo zo ingericht dat inwoners huishoudelijke hulp kunnen blijven ontvangen, ondanks de bezuiniging van het Rijk. Natuurlijk moet er rekening worden gehouden met wat mensen nog zelf kunnen doen en het netwerk wat ze ter beschikking hebben. Maar deze boodschap van de gemeente is echt te bot. Stichtse Vecht kan bijvoorbeeld extra geld van de overheid gebruiken om een dienstencheque in te voeren voor huishoudelijke hulp.”
Huishoudelijke Hulp Toelage
Den Haan vindt het “frappant” de gemeente van het Rijk extra geld heeft gekregen voor de hulp, in de vorm van de Huishoudelijke Hulp Toelage. “De gemeente ontving €223.121,- van de overheid daarvoor. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Vinger aan de Pols’ van ANBO. Met dat extra geld moet de gemeente tegen een laag tarief dienstencheques voor inwoners afgeven. Daarmee blijft de huishoudelijke hulp betaalbaar. Waarom Stichtse Vecht dus met deze boodschap komt is ons echt een raadsel.” (skipr/ANP)