Rokers met een longaandoening hebben meer moeite te stoppen met roken dan zogenaamd gezonde rokers. Zelfs als zij persoonlijk voorgerekend krijgen hoeveel jaar van hun leven het roken hen gaat kosten, is er geen blijvend effect. Dat zegt longarts Geertjan Wesseling donderdag in zijn intreerede als hoogleraar aan de Universiteit Maastricht.
Mislukking
Wesseling werkte zelf mee aan een studie waarbij patiënten met longziekten actief werden geholpen te stoppen met roken, gezonder te eten en meer te bewegen. De patiënten kregen onder meer uitleg over het perspectief van de longaandoening als ze niets aan hun leefwijze zouden veranderen. “Het is jammerlijk mislukt. Kort gezegd kwam het er op neer dat patiënten bij het schetsen van het perspectief zeiden: dat zien we dan wel weer”, meldt de hoogleraar.
COPD
In Nederland neemt het aantal mensen dat een chronisch obstructieve longaandoening (copd) heeft jaarlijks toe. In 2010 gebruikte 8 procent van de Nederlanders minstens één medicijn tegen een copd. Hoeveel rokers deze groep telt, is niet bekend. Wel is bekend dat bijna 30 procent van alle Nederlanders rookt.
‘Medicamenteuze’ oplossing
De Universiteit Maastricht is onlangs gestart met een studie naar nicotinevaccinatie. Door een chemische reactie in het lichaam zou nicotine niet meer de kick geven waar de verslaafde roker naar snakt. De roker zou vervolgens stoppen “omdat er toch niet veel meer aan is”, zo legt Wesseling uit. De hoogleraar denkt dat deze vaccinatie wel eens de ‘medicamenteuze’ oplossing zou kunnen zijn om rokers te laten stoppen, maar het duurt nog enkele jaren voordat het resultaat van de studie bekend is. (ANP)