Stress is meetbaar. Dat constateren GGz Eindhoven en Philips op basis van gezamenlijk onderzoek dat gepubliceerd is in het laatste nummer van Acta Neuropsychiatrica. Een betrouwbare stressmeting kan agressief en verstorend gedrag in de psychiatrie terugdringen.
Een goede inschatting van dreigend agressief en verstorend gedrag is van groot belang in de psychiatrische praktijk. Op dit moment steunt die inschatting volledig op observaties, ervaring en interpretaties van hulpverleners. Onderzoekers bij GGzE hebben met behulp van de nieuwste techniek van Philips hier een objectieve meting aan toegevoegd.
Polsband
Martin Ouwerkerk van Philips Research ontwikkelde een mobiele huidweerstandmeter waardoor het voor het eerst mogelijk is in een praktijksituatie het spanningsniveau van individuen te meten. Deze meter lijkt op een soort van horloge en meet aan de binnenkant van de pols de reactie van de huid op sterke emoties. Vroeger konden dergelijke signalen alleen met grote, vaste apparatuur gemeten worden. Omdat een testpersoon daarvoor naar het laboratorium moest, was praktijkonderzoek niet mogelijk. De polsband van Philips biedt onderzoekers een ‘mobiel testlaboratorium’ waardoor testen in de dagelijkse praktijk van een gesloten afdeling mogelijk is.
Vroegtijdig ingrijpen
Uit de eerste teststudie blijkt dat de polsbanden vroegtijdig meten wanneer bij een cliënt de spanning te hoog oploopt. Een te hoge spanning is onverdraaglijk en leidt tot escalaties. De polsbanden meten bijna een uur voor een incident zeer sterke stijgingen van de stressniveaus. Dit kan in eerste instantie cliënten helpen om voorzorgsmaatregelen te nemen. Uiteindelijk kunnen hulpverleners ruim voor een escalatie waarschuwingen krijgen. Dit maakt vroegtijdig ingrijpen mogelijk.
Vervolgonderzoek
Voor verder gebruik van deze techniek is empirisch onderzoek nodig. Op dit moment worden voorbereidingen getroffen om dezelfde test uit te voeren bij een grote testgroep. Daarmee kan de betrouwbaarheid en kwaliteit van de metingen gegarandeerd worden.