Studenten verpleegkunde willen liever niet in verpleeghuizen werken. Zij vinden dat de ouderenzorg weinig uitdaging biedt, de werkdruk er hoog is en de complexiteit van de zorg laag, zo meldt de NOS. Ruim zeventig procent van de studenten richt zich op een baan in het ziekenhuis, zo is gebleken uit een onderzoek onder duizend van hen.
Dit terwijl personeelstekorten in de verpleeghuiszorg als een probleem worden ervaren. Uit een enquête van de FNV onder medewerkers in de verpleeghuizen, bleek deze zomer dat 85 procent van de zorgverleners vindt dat er te weinig personeel is om goede zorg te leveren.
Deze week is dit ook weer gebleken uit de reacties op het manifest van Hugo Borst. Hierin roept de columnist de politiek op om zo snel mogelijk goede zorg voor alle kwetsbare ouderen in verpleeghuizen te waarborgen. Dit doet hij samen met Carin Gaemers, lid van de cliëntenraad van de Rotterdamse zorginstelling Laurens. Zij leggen in tien punten uit hoe Nederland beter voor hulpbehoevende ouderen kan zorgen.
Actiz, de brancheorganisatie van werkgevers in de zorg, reageerde dinsdag op het manifest van Borst. “Ook ik vind dat we te weinig geld hebben om voldoende personeel vrij te maken en voldoende aandacht te kunnen geven aan onze bewoners en cliënten”, zei Jacqueline Joppe, vice-voorzitter van Actiz in het NOS Radio 1 Journaal. Er is meer nodig dan alleen geld, vindt Joppe. Het opleiden van goede medewerkers is evenzo belangrijk.
Studenten voelen zich echter niet aangetrokken tot de ouderenzorg. Zij willen zich op meerdere doelgroepen richten. Het beeld heerst dat het om laagcomplexe zorg, terwijl de complexiteit van de ouderenzorg juist is toegenomen, doordat mensen later het verpleeghuis ingaan, aldus de NOS.
.