De invoering van DBC’s in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) wordt opnieuw uitgesteld. Aanleiding dit keer is de tariefkorting die minister Klink in 2010 in de ggz wil doorvoeren. Dat meldt ZorgVisie.
Opnieuw vertraging
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft blijkens de berichtgeving in ZorgVisie de minister er op gewezen dat de voorgenomen tariefkorting van drie en half procent en de invoering van prestatiebekostiging niet samengaan. Daarmee loopt de overheveling van de curatieve, op genezing gerichte ggz –goed voor circa tachtig procent van het aanbod- van de AWBZ naar de ziektekostenwet opnieuw vertraging op. Officieel zouden ggz-aanbieders vanaf 2010 met verzekeraars over de prijs en volume gaan onderhandelen.
‘Niemandsland’
Het is onduidelijk wat dit betekent voor het huidige overgangsregime, waarbij instellingen hun productie in DBC’s registreren, maar uitbetaald krijgen op basis van de oude AWBZ-parameters. Ook is niet helder wanneer de liberalisering van de ggz wordt voortgezet. Het ministerie van VWS wil vooralsnog niet reageren op de kwestie. Branchevereniging GGZ Nederland toont zich in ZorgVisie niettemin zeer teleurgesteld. “We blijven hangen in het niemandsland tussen liberalisering en overheidssturing”, aldus voorzitter Marleen Barth.
Technische problemen
Behalve op beleidsmatige problemen stuit de invoering van DBC’s ook op technische problemen. Op de site van de DBC Onderhoud staat te lezen dat de uitlevering van de benodigde systemen niet zoals gepland begin augustus, maar later dit jaar plaatsvindt. Als reden noemt DBC Onderhoud de extra vragen die de NZa heeft gesteld over de totstandkoming. Daarmee is een startdatum van 1 januari ook praktisch zo goed als onhaalbaar geworden, aangezien instellingen nog moeten proefdraaien met het nieuwe DBC-systeem.