Monique B., die terechtstond voor het doden van de bejaarde Haagse Maria Schermer, is van haar veroordeling tot levenslang af. Het gerechtshof in Den Haag heeft de voormalige thuishulpmedewerkster woensdag in hoger beroep veroordeeld tot zestien jaar cel voor de bloedige doodslag op de 78-jarige vrouw. De rechtbank veroordeelde B. in februari vorig jaar tot levenslang.
Doodslag
De 39-jarige Monique B. heeft Schermer in maart 2009 met meer dan vijftig messteken omgebracht. Het slachtoffer is doodgebloed door al die verwondingen. Het hof kan niet meer nagaan hoe lang de vrouw nog heeft geleefd nadat ze was toegetakeld.
Het Openbaar Ministerie had 20 jaar gevangenisstraf geëist. Het hof acht de vrouw schuldig aan zogeheten gekwalificeerde doodslag. Dat wil zeggen dat B. volgens de rechter het slachtoffer heeft gedood om diefstal van haar bankpas mogelijk te maken. Overigens staat niet vast dat B. de bankpas heeft gestolen.
Uitspraak
De uitspraak van het hof leidde tot heftige emoties op de publieke tribune. De parketpolitie moest ingrijpen om de rust te laten weerkeren. Wim Anker, een van de advocaten van B., zei verheugd te zijn met het resultaat. “Het is gegaan van een horizonloos levenslang naar een straf met een perspectief.”
Paniek
Tegenover politie en rechters heeft B. haar onschuld steeds volgehouden. Maar in een gesprek met haar man heeft ze volgens het hof wel degelijk toegegeven dat ze Schermer heeft vermoord. Toen de oude vrouw haar erop betrapte dat ze aan het rondneuzen was naar haar bankpas, heeft ze in paniek gehandeld en de vrouw gestoken.
‘Verzwarende omstandigheden
Eigenlijk wilde het hof veertien jaar cel opleggen, maar het heeft er twee jaar bij gedaan in verband met verzwarende omstandigheden. Zo was het slachtoffer slechtziend en weerloos. Ook had B. tot 2008 een paar jaar als thuishulp bij mevrouw Schermer gewerkt, waardoor een vertrouwensband was ontstaan. Bovendien heeft B. “bruut geweld” gebruikt en het slachtoffer daarna laten sterven.
Boodschappendienst
Monique B. kwam als verdachte bij de politie in beeld doordat zij de boodschappendienst van mevrouw Schermer belde. B. informeerde naar het tijdstip waarop de boodschappen die vrijdag bezorgd zouden worden. De medewerkster van de dienst vond dat vreemd, omdat de boodschappen al sinds het najaar van 2008 op donderdag bij Schermer werden gebracht. (ANP)