De vertrekpremie van ruim vier ton voor oud-bestuursvoorzitter Jack Thiadens van het Martini Ziekenhuis in Groningen is een eenmalig unicum. Dat stelt Johan Remkes, voorzitter van de raad van toezicht van het ziekenhuis, in Zorgvisie.
Wachtgeldperiode tot zestig maanden
De toezichthouders zijn met tegenzin akkoord gegaan met de regeling, maar zagen geen andere oplossing, stelt Remkes. Het Martini Ziekenhuis staat op één in de top tien van hoogste bruto jaarsalarissen van ziekenhuisbestuurders in loondienst. Thiadens heeft vorig jaar ruim vier ton ontvangen na zijn vertrek wegens een vertrouwensbreuk met de medische staf in 2007. In het contract van de oud-bestuursvoorzitter is vastgelegd dat hij recht heeft op een wachtgeldperiode van minimaal een jaar met een uitloop tot zestig maanden. Ook zou het ziekenhuis zijn salaris moeten aanvullen indien hij bij een nieuwe baan minder zou verdienen.
Ontslagregeling versus afspraken
Remkes zegt tegen Zorgvisie de ontslagregeling en onderlinge afspraken tegenover elkaar te hebben gezet. De ontslagregeling zou het ziekenhuis veel meer geld kosten en daarnaast zou het ziekenhuis gedurende de rechtszaak tenminste twintig maanden zonder bestuurder zitten. Ondertussen zou het ziekenhuis wel voor vervanging moeten zorgen. “Daarbij kwam dat het Martini er veel waarde aan hechtte om de nieuwbouw af te laten ronden door Thiadens, een complex project met hoge afbreukrisico’s,” aldus Remkes.
Meebetalen aan vertrekpremie
De toezichthouders hebben overwogen de medische staf mee te laten betalen aan de vertrekpremie van Thiadens, maar besloten met een schone lei te beginnen. Het ziekenhuis moet de solvabiliteit verbeteren en een organisatieverandering doorvoeren. Daartoe zijn volgens Remkes alle partijen hard nodig. Na de vertrouwensbreuk heeft het ziekenhuis in de statuten de mogelijkheid opgenomen voor de medische staf om eerst naar de Ondernemingskamer te gaan bij het vermoeden van disfunctionerend bestuur. De contracten van de huidige bestuurders vallen binnen de salariscode van de NVZD en de NVTZ.
Verband tussen salaris toezicht en bestuur
Uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg blijkt dat ziekenhuisdirecteuren hogere vergoedingen krijgen als de toezichthouders meer verdienen en over minder medische, juridische en financiële expertise beschikken.