• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 4

 1. Hans Buijing

  Misschien zij de uitkomstindicatoren wel wenselijk maar moeilijk te realiseren. Die indicatoren moeten immers onomstotelijk de relatie weergeven tussen de interventie en de uitkomst. Als dat causaal verband moeilijk of geheel niet te leggen valt, dan loop je het gevaar dat je niet meet wat je wil meten!

 2. J Vandenberg

  Het zou zo moeten zijn dat transparantie betekent dat je ziet wat mis gaat en je daar wat mee doet.
  We zien dat het op veel plekken mis gaat. En dan vooral in de menselijke maat. Vooral het ontbreken daaraan.
  Minder anios willen aios worden, 30% opkomst voor opleidingsplekken is geen uitzondering. 40% verpleegkundige uitstroom van de jonge garde is beschreven.
  Bovendien wordt niet echt geluisterd naar deze signalen. Het logistieke apparaat groeit zonder verantwoordingsstruktuur.
  Dus waar transparantie als je werkelijk niets wezelijk ziet verbeteren aan “het bed”
  Want daar gebeurt het!

 3. Peter Hoppener

  Dit is helaas waar. Terwijl in 2016 de ambitie er was om volume-normen zo snel mogelijk aan te vullen met reële kwaliteitsindicatoren, is dat niet gebeurd. Met als gevolg dat zelfs middelgrote ziekenhuizen op basis van volumenormen niet gecontracteerd worden. Een heel goede gespecialiseerde dokter die 20 ingrepen per jaar doet en met uitstekende resultaten wordt uitgesloten, terwijl een grote maatschap in een ander ziekenhuis waar men per dokter wellicht slechts 5 ingrepen per jaar doet wél gecontracteerd wordt. Ik wijt dit aan het feit dat de inkoop van zorgverzekeraars liever over een simpel volume-kengetal praat dan over complexe uitkomst-indicatoren. Dat is echt zonde, want échte kwaliteitsindicatoren zijn er. Gebruik die!

 4. marcel@vanmarrewijk.nl

  De zorg is toe aan een degelijk performance systeem dat gericht is op effectiviteit. Daar is een goed monitoringsysteem voor nodig waarin kwaliteitsindicatoren deel van uitmaken. Dan komen ambities, doelstellingen en de zorgwerkpraktijk bij elkaar en kunnen maatregelen op impact en effect worden beoordeeld.