Prijzen van medicijnen zouden buiten kantooruren overal in ons land even duur moeten zijn. Dat zegt bestuursvoorzitter Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW tegen RTV Rijnmond.
Hij reageert daarmee op berichten uit de Hoeksche Waard waar mensen ’s avonds en in het weekeinde veel meer voor medicatie moeten betalen dan in bijvoorbeeld Rotterdam. Oomen vindt het niet eerlijk dat mensen in dunbevolkte gebieden een hogere rekening krijgen voor een spoedrecept. Hij stelt een eenduidig tarief van bijvoorbeeld 30 euro voor.
De dienstapotheek in de Hoeksche Waard rekent extra kosten die acht keer zo hoog zijn als in Rotterdam. Lokale politici zijn bang dat mensen met lage inkomens daardoor zorg gaan mijden in de avonduren en in het weekeinde.
Gemeenteraadslid Karoline Vorthoren van het CDA in Molendijk noemt het bij RTV Rijnmond ‘begrijpelijk’ dat een apotheek voor deze dienstverlening extra kosten rekent. “Maar uit vergelijkend onderzoek bleek dat er heel grote verschillen waren in de kosten.” Soms betalen mensen 30 euro extra voor het bezoek aan een nachtapotheek, soms 54 euro, soms nog meer.
Kostenafweging
Daarom is zij bang dat mensen met lage inkomens niet meer een beroep doen op de dienstapotheek. “Er zou wellicht een keer een moment kunnen zijn dat je je niet lekker voelt, maar niet naar de huisarts gaat omdat je bang bent voor 80 euro extra kosten en denkt ik wacht wel tot maandag.” Vorthoren vindt dat bepaald geen goed idee. “Die kostenafweging moet je eigenlijk niet hoeven maken voor je gezondheid, daar maken wij ons best wel zorgen om.”