De Tweede Kamer is bezorgd over het doorsturen van surfgedrag naar Facebook door zorgverzekeraars en andere zorgbedrijven. De gehele Kamer wil hier een debat over met ministers Sander Dekker (Rechtsbescherming) en Bruno Bruins (Medische Zorg).
Alle partijen uitten hun zorgen dat activiteiten van burgers op zorggebied door verzekeraars worden gevolgd en gedeeld met Facebook. “Choquerend”, noemt Fleur Agema (PVV) het. Gezien de vele berichten en schandalen omtrent Facebook van de laatste tijd gaven veel Kamerleden aan een breder debat te willen voeren over Facebook en digitale privacy.
De Kamer houdt binnenkort een hoorzitting met vertegenwoordigers van techbedrijven. Aanleiding is het lek van persoonlijke gegevens van Facebook-gebruikers naar het omstreden onderzoeksbureau Cambridge Analytica. De Kamer wil daarbij tekst en uitleg van in ieder geval Facebook en Google, maar mogelijk ook van andere bedrijven. Een datum voor die hoorzitting is er nog niet. De Kamer wil het debat over de kwestie na de hoorzitting houden.
Pixel-plug-in
Zorgverzekeraars Menzis en ONVZ maakten donderdag bekend te stoppen met het gebruik van de zogeheten Facebook-pixel-plug-in, een functie op de website die surfgedrag naar Facebook stuurt. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat de plug-in geplaatst is op websites van Menzis, CZ, ONVZ en Ohra. Ook het Diakonessenziekenhuis in Utrecht maakt er gebruik van. De pixels worden geplaatst om mensen gepersonaliseerde advertenties te kunnen laten zien. Zo kan het volgens de NOS gebeuren dat iemand bijvoorbeeld informatie zoekt over een soa-behandeling, depressie of plaswekker en dat die informatie terechtkomt bij Facebook.
“Gelet op de commotie hebben we besloten hiermee onmiddellijk te stoppen. Dat geldt voor onze eigen website en ook voor de websites van onze andere merken. Verder hebben we besloten naar aanleiding hiervan in brede zin ons online-beleid tegen het licht te houden. Misschien moeten we meer zaken aanpassen”, aldus de zegsman van Menzis.
Surfgedrag
Volgens de NOS gebruiken achttien van de veertig onderzochte zorgverzekeraars deze zogenoemde tracking-pixels, of trackers. Daarvan doen elf dit op een pagina waarop medische informatie wordt getoond. Hoewel de info die Facebook ontvangt niet afkomstig is uit iemands medisch dossier, kan de aard van de opgezochte informatie wel iets zeggen over iemands medische problemen.
Facebook kan het surfgedrag van een internetter koppelen aan een Facebook-account als die persoon is ingelogd. Wie niet is ingelogd of geen Facebook-account heeft, kan ook worden gevolgd, al weet Facebook dan niet exact om wie het gaat, aldus de NOS. (ANP)