Een nieuwe digitale verbinding, waardoor artsen aan beide zijden inzage hebben in actuele patiëntgegevens en beelden, maakt nauwere ketensamenwerking tussen UMC Utrecht en het Diakonessenhuis mogelijk. John Taks, bestuursvoorzitter van het Diakonessenhuis, en Mirjam van Velthuizen, lid van de raad van bestuur van het UMC Utrecht, hebben een overeenkomst getekend om meer samen te werken op het gebied van MDL, hartfalen en problemen aan de ruggenwervel, knie en voet/enkel.
Dat hebben het UMC Utrecht en het Diakonessenhuis op 23 april bekend gemaakt. De samenwerking kreeg het motto ‘dichtbij als het kan, specialistisch als het nodig is’. De ziekenhuizen willen het binnenkort ook uitbreiden naar andere behandelgebieden, waaronder geboortezorg.
Derde lijn
De ziekenhuizen vullen elkaar goed aan in de tweede en derde lijn en doordat artsen mee kunnen kijken in het medisch dossier van het andere ziekenhuis is collegiaal overleg een stuk makkelijker. Zo krijgen patiënten sneller zorg op de juiste behandellocatie. Bovendien kunnen de ziekenhuizen nu makkelijker samenwerken bij academische studies.
Overdracht
De samenwerking moet ook leiden tot een betere overdracht van patiëntgegevens, zoals digitale beelduitwisseling. Hiervoor kunnen zorgverleners in beide ziekenhuizen gebruik maken van een nieuwe verbinding: XDS. De digitale toegang tot dezelfde actuele gegevens voorkomt onnodig, dubbel onderzoek bij een patiënt. Uiteraard moeten patiënten vooraf toestemming geven voor het delen van informatie uit het medisch dossier met een arts in het andere ziekenhuis.
Het UMC Utrecht ziet dit als belangrijke start in een betere ketensamenwerking en wil dit graag ook met andere ziekenhuizen gaan doen. Op die manier wordt de zorg steeds beter en meer op elkaar afgestemd, zodat patiënten altijd de beste zorg krijgen daar waar de meeste expertise zit.