Zorgverzekeraar Univé gaat bekijken in hoeverre verzekerden zich door financiële prikkels laten ‘sturen’. Verzekerden die naar door de verzekeraar geselecteerde zorgverleners gaan, hoeven geen eigen risico te betalen.
Proef
Het inzetten van de ‘eigen risico-bonus’ beperkt zich vooralsnog tot Amsterdam, waar tweeduizend verzekerden met een Zekur-polis bij wijze van proef met de prikkel mogen kennis maken. Aan de proef doen vijf huisartsenpraktijken mee, een ziekenhuis (het OLVG) en een internetapotheker. De betrokken huisartspraktijken verwijzen hun patiënten voortaan alleen door naar het OLVG en de webapotheek van verzekeraar Univé.
‘Reclamestunt’
De actie is niet goed gevallen bij de Huisartsenkring Amsterdam, zo meldt Het Parool. De kring adviseerde de huisartsen in januari om het experiment te mijden. Mede hierdoor doen slechts vijf van de vierhonderd aangeschreven huisartsen mee. Voorzitter Luc Klaphake van de Huisartsenkring vindt dat Univé de huisartsen misbruikt voor “een reclamestunt voor een polis”.
Zekur mikt op jongeren en studenten, die relatief weinig zorg consumeren. Klaphake vreest daarom dat de praktijk van de artsen die een contract met de verzekeraar hebben getekend, ‘binnen de kortste keren volloopt met enkel gezonde patiënten’: “Dat is in strijd met ons artsenideaal van toegankelijke zorg voor iedereen, jong en oud, ziek en gezond.”
Zorgketens
Volgens Univé zijn de motieven achter proef zuiver. De verzekeraar wil met name bekijken in hoeverre de prikkel kan bijdragen aan de ontwikkeling van zorgketens. Als het experiment slaagt, wil de verzekeraar het uitbreiden naar andere steden.