Uitkeringsinstantie UWV verwacht dat er 5.100 tot 8.700 banen verdwijnen in de jeugdzorg op een totaal van zo’n 30 duizend. De ontslagen zijn een rechtstreeks gevolg van kabinetsbezuinigingen. Dat meldt de Volkskrant.
De jeugdzorginstellingen zien tot 2017 hun budget zeker met 15 procent verkleinen. Het gaat netto om 80 miljoen euro in 2015, oplopend tot 300 miljoen vanaf 2017. Daarnaast worden de gemeenten vanaf 2015 verantwoordelijk voor de aansturing van de jeugdzorg.
Inkoop door gemeenten
De jeugdzorgsector hekelt het tempo waarop het nieuwe beleid wordt ingevoerd. Dit leidt tot onzekerheid. “Jeugdzorginstellingen weten zeker dat de financiering door de provincies per 31 december wordt stopgezet”, zegt woordvoerder Stijn Verbruggen van Jeugdzorg Nederland in de Volkskrant. “Maar nog vrijwel nergens hebben gemeenten een contract gesloten met een jeugdzorginstelling voor het nieuwe jaar.” Zo moet de gemeente Den Haag bijvoorbeeld nog beslissen welke zorg ze wel en niet wil inkopen bij de instelling. Misschien neemt de gemeente voor 1 januari nog hele afdelingen van de jeugdzorginstelling over. Anderzijds kan de gemeente ook besluiten wel de taken, maar niet de medewerkers over te nemen. In dat geval wacht het betrokken personeel collectief ontslag.
Onzekerheid budget
De instellingen moeten uiterlijk op 1 juli weten hoeveel werk ze in 2015 hebben. Dan moeten de gemeenten hun jeugdzorg hebben ingekocht. Jeugdzorg Nederland twijfelt echter of gemeenten deze deadline gaan halen. De gemeenten horen pas in mei van het rijk hoeveel geld zij krijgen voor de jeugdzorg. Daarnaast zijn de gemeenten druk met de formatiebesprekingen voor nieuwe colleges. “Gemeenten weten vrij precies hoeveel geld ze hebben voor de jeugdzorg”, werpt een woordvoerder van staatssecretaris Van Rijn van VWS tegen. Op basis van historische zorgkosten voor kinderen zijn de budgetten per gemeente al voor 95 procent vastgesteld. De meeste gemeenten vinden echter de onzekerheidsmarge van 5 procent te hoog om op basis van de voorlopige budgetten contracten te sluiten. Dat zegt een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).