Duizenden vakantiegangers nemen al dan niet bewust clandestien kalmeringsmiddelen of adhd-medicatie mee de grens over. Deze medicijnen mogen alleen met een verklaring vervoerd worden. Gebruikers weten dit vaak niet of negeren de regels. Dit meldt Psy.
Schengen
Slaap- en kalmeringsmiddelen zoals Valium en Seresta, sterke pijnstillers, medicinale cannabis en adhd-medicatie als Ritalin en Concerta vallen allemaal onder de Opiumwet. Dit betekent dat gebruikers ze niet zomaar mogen meenemen naar het buitenland. Voor een reis buiten het Schengengebied is zelfs toestemming nodig van de ambassade of het consulaat van het betreffende land in Nederland.
Verklaring
Voor vakanties in Schengenlanden is een zogenoemde Schengenverklaring nodig. Daarin staat dat de persoon de medicijnen meeneemt voor eigen gebruik. De arts moet de verklaring ondertekenen, daarna bekrachtigt de afdeling Farmatec van het ministerie van Volksgezondheid de verklaring. Mensen zonder verklaring lopen het risico dat de medicijnen worden afgenomen. In het uiterste geval kan een proces-verbaal worden opgemaakt. “Het ligt ook een beetje aan de hoeveelheden”, vertelt Marco van de Velde, hoofd van Farmatec, in Psy. “Als je drie doosjes adhd-medicijnen meeneemt voor een verblijf van een week, dan is dat veel te veel en loop je kans op het vliegveld te worden ondervraagd.”
Rompslomp
Van de Velde schat dat vier tot vijf duizend gebruikers geen verklaring heeft bij het passeren van de grens. “Mogelijk weten veel mensen niet dat ze een Schengenverklaring nodig hebben”, aldus Van de Velde. “Dat moet de huisarts of apotheker ze vertellen, maar met name de huisarts vergeet dat nog wel eens. We horen echter ook dat sommige artsen niet geneigd zijn de benodigde formulieren af te geven, omdat ze het een administratieve rompslomp vinden. Daar krijgen we jaarlijks zo’n vijftien klachten over.”
Zelf beslissen
Arga Paternotte van adhd-belangenvereniging Balans is niet blij met de huidige regeling. “Waarom moet het anders dan bij andere medicijnen?”vraagt Paternotte zich in Psy af. “Ik zou liever zien dat, net zoals bij astma- of diabetesmedicatie, een doktersverklaring voldoende is.” Paternotte zegt nog nooit te hebben gehoord dat mensen die zonder Schengenverklaring vertrekken in de problemen zijn geraakt. “Ik denk dat het merendeel de grens passeert met alleen een doktersverklaring. Dat moeten mensen zelf beslissen. “