Door de val van het kabinet dreigt een aantal belangrijke besluiten over de gezondheidszorg op de lange baan te worden geschoven. Daarvoor waarschuwden zaterdag verscheidene belangenorganisaties in de zorg.
Stagnatie in zorgdossiers
“Ons land is zeker een half jaar vleugellam en wij vrezen daardoor stagnatie in een aantal belangrijke dossiers”, aldus een woordvoerder van de NVZ Vereniging van ziekenhuizen. Voorzitter Arie Nieuwenhuijzen Kruseman van de artsenvereniging KNMG noemt de val van het kabinet “buitengewoon ongelukkig”. Voorzitter van GGZ Nederland Marleen Barth deelt deze opvatting.
Declaratiesysteem ggz
GGZ Nederland dat “middenin overleg” zit met het ministerie van VWS over de marktwerking in de zorg, voorziet dat alles een jaar opschuift en de ggz-instellingen daarvan de dupe worden. Bijvoorbeeld doordat de overgangssituatie van het ene declaratiesysteem naar het andere langer op zich laat wachten. Daardoor moeten zij nog langer een dubbele administratie voeren.
Uitvoering AWBZ
Vooral de herinrichting van de zorg voor chronisch zieken en gehandicapten (AWBZ) baart veel partijen zorgen. De uitvoering daarvan zou in handen komen van de zorgverzekeraars. Staatssecretaris Jet Bussemaker zou hier voor 1 april een besluit nemen. De KNMG-voorman verwacht dat dit nu niet doorgaat.
Bekostiging ziekenhuiszorg
Een andere pijnpunt is de wijze waarop in de toekomst de ziekenhuiszorg wordt bekostigd. Het was de bedoeling dat dit jaar nog een besluit zou vallen over vervanging van het huidige systeem, waarin ziekenhuizen een vast budget krijgen, door een stelsel waarin zij per behandeling worden betaald. Dat zou tot meer marktwerking in de zorg moeten leiden. Deze omschakeling is nu uiterst onzeker geworden, zeker omdat de politiek verdeeld is over marktwerking in de ziekenhuiszorg.
Bezuinigingen
Verder baren de bezuinigingen op de zorg die boven de markt hangen veel zorgorganisaties grote zorgen. Ambtenaren studeren daar nu nog op, maar eventuele besluiten komen pas voor rekening van het volgende kabinet. “Dat is heel vervelend, want de Nederlandse ziekenhuizen hebben behoefte aan helderheid. Anders komt een aantal financieel in de problemen en dreigen tien ziekenhuizen failliet te gaan”, aldus de NVZ. (ANP)