Als de Tweede Kamer in november geen besluit heeft genomen over de Wet langdurige zorg (Wlz), wordt deze wet niet op 1 januari 2015, maar een jaar later ingevoerd. De AWBZ blijft dan in een versmalde vorm bestaan. Dat schrijft staatssecretaris Van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer.
Van Rijn heeft de partijen die betrokken zijn bij de invoering van de Wlz (onder meer NZa, Zorginstituut Nederland, ZN, en verschillende branchorganisaties in de zorg) gevraagd onder welke voorwaarden invoering per 1 januari 2015 mogelijk is. Zij hebben aangegeven dat de Tweede Kamer in ieder geval uiterlijk in november van dit jaar een besluit over het wetsvoorstel moet hebben genomen. Of dit gaat lukken, is de vraag. De parlementaire behandeling van het wetsvoorstel Wlz kan pas na het zomerreces worden afgerond.
Gefaseerde invoering
Als de Wlz in 2015 in werking treedt, kiest Van Rijn voor een gefaseerde invoering. Dit betekent dat in 2015 geen wezenlijke veranderingen worden doorgevoerd in de bekostiging van zorg (zzp-bekostiging), de regionale zorgkantoorindeling (32 zorgkantoorregio’s), de AZR-registratie en de zorginkoop. Hierdoor zijn de betrokken in staat “Op een verantwoorde wijze de stap te zetten naar de invoering van de Wlz.”
Versmalde AWBZ
Wordt de parlementaire behandeling van de Wlz niet in november afgerond, dan blijft de AWBZ in 2015 in een versmalde vorm bestaan. Van Rijn gaat ervan uit dat de de Wmo 2015, de Jeugdwet en de wijziging van het Besluit zorgverzekering wel op 1 januari 2015 ingaan. De staatssecretaris wil een aantal maatregelen nemen om de versmalde AWBZ en de Wlz te stroomlijnen. Zo wil hij het indicatieproces herzien en de aanspraken ADL en extramurale behandeling vervangen door een subsidieregeling, die wordt uitgevoerd door het Zorginstituut Nederland.
650 ontslagen
Het CIZ moet zich volgens Van Rijn hoe dan ook organisatorisch voorbereiden op de nieuwe uitvoeringspraktijk. Er komt een nieuw “klantbedieningsconcept” waarin een belangrijk onderdeel is dat er meteen triage plaatsvindt over het vervolgtraject. Eenvoudige casussen hoeven niet meer face-tot-face besproken te worden, minder eenduidige gevallen wel. In ieder geval krijgt elke aanvrager een vaste behandelaar binnen het CIZ. De nieuwe werkwijze betekent ook dat de helft van de circa 1300 CIZ-medewerkers boventallig wordt verklaard.