Veel verkeerde diagnoses zijn terug te voeren op de administratieve rompslomp die ziekenhuisartsen ondervinden bij het aanvragen van laboratoriumtests. Dat stelt Wouter van Solinge, hoogleraar Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde aan de Universiteit Utrecht, woensdag in zijn oratie.
Slecht overzicht
Artsen maken volgens Van Solinge steeds vaker gebruik van laboratoriumonderzoek bij het stellen van diagnoses. Zij hebben vaak meerdere onderzoeken nodig van verschillende afdelingen, waardoor het voor een arts moeilijk is om het overzicht te houden. “Ik denk dat veel diagnostische problemen en fouten te wijten zijn aan een slechte presentatie van alle gegevens die tot een diagnose moeten leiden”, stelt Van Solinge.
Software biedt uitkomst
Een meer gestructureerde en geautomatiseerde aanpak zou uitkomst kunnen bieden. “Ik denk dat software artsen sterk zou kunnen helpen”, aldus de hoogleraar. ,,Informatie over bloedwaarden zou integraal onderdeel moeten uitmaken van een elektronisch patiëntendossier dat ook klinische aantekeningen bevat.” Ook zou er volgens Solinge per ziekenhuis een centraal loket moeten komen waar artsen laboratoriumtests kunnen aanvragen. “Nu moeten artsen voor elk laboratoriumspecialisme aparte formulieren invullen”, stelt Van Solinge. “Al deze processen kunnen efficiënter.”