Verloskundigen en huisartsen moeten vaker oefenen op problemen bij een thuisbevalling. Acute situaties kunnen meestal met beperkte middelen worden opgevangen, waarna een veilige overdracht naar het ziekenhuis kan plaatsvinden. Dat concludeert klinisch verloskundige Marrit Smit van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) op basis van een onderzoek onder 650 verloskundigen.
Vaardigheden
Belangrijk is volgens Smit wel dat alle praktische vaardigheden jaarlijks worden getraind. “Op basis van de eerste onderzoeksresultaten lijkt het er op dat de uitkomsten voor pasgeboren baby’s bij de getrainde verloskundigen beter zijn”, aldus Smit. “Deze groep heeft meer zelfvertrouwen en is beter in staat om acute situaties aan te sturen. Ook de overdracht aan het ziekenhuis wordt door de getrainde groep vaak sneller en effectiever uitgevoerd.”
Keten
Over de kwaliteit van de verloskundige spoedzorg is recentelijk veel te doen geweest. De kritiek richt zich met name op de relatief hoge babysterfte in Nederland. “Door betere training weten professionals precies wat ze moeten doen in acute situaties”, zegt gynaecologe Barbara Havenith van het Maasziekenhuis in Boxmeer. “We horen dat daardoor al een paar keer levens konden worden gered. ” Havenith en collega Jacobien van der Ploeg startten drie jaar geleden met speciale veiligheidstrainingen. In samenwerking met simulatiecentrum Medsim in Eindhoven willen Havenith en van der Ploeg nu de gehele keten van verloskundige zorg gaan trainen: verloskundigen, huisartsen, kraamverzorgenden en ambulanceverpleegkundigen.