De Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) moet zo snel mogelijk verplicht worden voor zorgmedewerkers. Dat vindt de beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden V&VN. Patiëntenfederatie NPCF sluit zich bij deze oproep aan, zo meldt de Volkskrant.
Aanleiding is de strafzaak tegen een verpleegkundige van het Atrium-ziekenhuis in Heerlen, die zijn verleden verzweeg en meerdere psychiatrische patiënten zou hebben misbruikt. Een verplichte VOG zou het risico op dit soort misstanden verkleinen, stelt een woordvoerder van V&VN in de Volkskrant.
Met een VOG, afgegeven door het ministerie van Veiligheid en Justitie, toont iemand aan dat hij in het verleden geen strafbare feiten heeft gepleegd die een bezwaar vormen voor het uitoefenen van zijn functie. Onderwijzers, gastouders en taxichauffeurs zijn al wettelijk verplicht om een Verklaring omtrent het gedrag te overleggen.
Administratieve rompslomp
De minister en staatssecretaris van Volksgezondheid dienden enkele jaren geleden een wetsvoorstel in waarin de VOG-plicht was opgenomen. In 2013 heeft nam de Tweede Kamer echter een amendement van de SGP aan waarin die verplichting werd geschrapt. Die zou tot veel administratieve rompslomp leiden voor de instellingen.
Het bewuste wetsvoorstel ligt nu bij de Eerste Kamer. Die heeft vraagtekens gezet bij het schrappen van de VOG-plicht. Minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn hebben nu een algemene maatregel van bestuur in voorbereiding om een VOG-plicht in te voeren voor nieuwe medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg en langdurige ouderenzorg. Als die maatregel is aangenomen, moeten ook verpleegkundigen op psychiatrische afdelingen van ziekenhuizen een VOG overleggen, aldus de Volkskrant.
NU’91, een andere beroepsvereniging en vakbond voor verpleegkundigen en verzorgenden (30 duizend leden), is tegen een verplichte VOG voor alle professionals in de zorg. Het zou de kwaliteit van zorg niet bevorderen en het zou te duur zijn.