Britse academici met belangen in de farmaceutische wereld hebben de mogelijke gevolgen van de Mexicaanse griep overdreven. Dat meldt de NOS op basis van een publicatie in de Journal of Epidemiology & Community Health.
Onderzoekers vergelijken in het vakblad berichten in de media van academici en officiële overheidsinstanties. Hieruit komt naar voren dat academici in 60 procent van de gevallen de gevolgen van de Mexicaanse griep ernstiger voorstelden dan officiële overheidsinstanties en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Daar waar door officiële bronnen werd gesproken over een worst case scenario van tussen de 400.000 en 800.000 zieken, spraken enkele academici over meer dan 18 miljoen mensen die binnen drie tot vier maanden het virus zouden krijgen.
Volgens de onderzoekers hangt de sombere voorstelling van zaken nauw samen met het hebben van belangen in de industrie. Academici met verstrengelde belangen maakten zes keer vaker een hogere risico-inschatting dan collega’s zonder belangen in de farmaceutische industrie. De onderzoekers vinden dat journalisten duidelijk moeten zijn over eventuele nevenbelangen van geïnterviewde academici.
Onvermijdelijk
In Nederland was er eerder kritiek op viroloog Ab Osterhaus. Hij kwam in 2009 veelvuldig in het nieuws over het virus. Later bleek dat hij een belang van bijna 10 procent had in een farmaceutisch bedrijf. Osterhaus zei destijds dat vermeende belangenverstrengeling van wetenschappers niet te vermijden is.