Het ombouwen van slaapzalen in verpleeghuizen tot eenpersoonskamers is vrijwel tot stilstand gekomen. Het afgelopen jaar hebben slechts 170 van de ruim 8700 verpleeghuisbewoners die nog op een drie of vierpersoonskamer slapen, een eigen slaapkamer gekregen.
Onduidelijkheid
“De stagnatie heeft alles te maken met de onduidelijkheid over de vergoeding van de kapitaallasten”, zegt Anne Klein van het Centrum Zorg en Bouw. “Over de afschaffing van het bouwregime is ook nog eens de kredietcrisis gekomen, waardoor banken zeer terughoudend zijn met financiering. En nu is dan ook het kabinet gevallen.”
Noodoplossing
Klein verwacht dat een kapitaallastenregeling in generieke vorm door de Tweede Kamer tot controversieel onderwerp wordt verklaard. Wel wil de Kamer dat minister Klink met spoed een noodoplossing zoekt voor de kleine groep ziekenhuizen die in acute problemen verkeert door het uitblijven van een definitieve regeling. De verzorgings- verpleeghuizen vallen buiten het bereik van een dergelijke noodoplossing.
Doek valt
Met de huidige politieke impasse is het doek definitief gevallen voor de ambitieuze plannen van demissionair staatssecretaris Bussemaker om alle meerpersoonskamers voor eind 2010 te vervangen door eenpersoonskamers. Bij aantreden maakte Bussemaker dit tot een van de speerpunten van haar beleid. Uit cijfers van het Centrum Zorg en Bouw blijkt dat nog altijd achtduizend verpleeghuisbewoners op een tweepersoonskamer slapen, bijna vijftienhonderd op een driepersoonskamer, een kleine zevenduizend op een vierpersoonskamer, 110 op een vijfpersoonskamer en 72 op een zespersoonskamer.