Zorgverzekeraars geven in toenemende mate onduidelijke of onjuiste informatie over aanvullende verzekeringen. Dat concludeert de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) op basis van onderzoek verricht door de Erasmus Universiteit.
Vrije keuze
De onduidelijke of onjuiste informatieverstrekking belemmert volgens de NPCF verzekerden in hun vrije keuze voor een zorgverzekeraar. Zo vertellen klantenservicemedewerkers van vijftien zorgverzekeraars hun verzekerden dat opzegging van de basisverzekering betekent dat ook de aanvullende verzekering zal worden beëindigd, terwijl een dergelijke koppeling bij wet verboden is. Dit is een aanzienlijke toename ten opzichte van vorig jaar toen deze -bewuste dan wel onbewuste- fout bij zes verzekeraars werd gemaakt.
Toeslagen
Verzekeraars zijn volgens de NPCF ook niet duidelijk over de hoogte van toeslagen die berekend worden voor losse aanvullende verzekeringen. Vijf verzekeraars brengen een dergelijke toeslag in rekening wanneer de verzekerde alleen de basisverzekering opzegt. Deze toeslagen lopen uiteen van een kwart tot een verdubbeling van de gebruikelijke premie. Toch konden klantenservicemedewerkers bij vier van de vijf zorgverzekeraars, die een dergelijke premie berekenen, geen uitspraak doen over de hoogte van de toeslag.
Risicoselectie
De NPCF constateert dat verzekeraars het afsluiten van losse zorgverzekeringen zo onaantrekkelijk mogelijk proberen te maken. Hierdoor ontstaat een feitelijke koppeling tussen basis- en aanvullend pakket. Hoewel de NPCF geen concrete voorbeelden van risicoselectie heeft gevonden, waarschuwt de NPCF voor het gebruik van vragenlijsten over gezondheid en zorggebruik in het verleden. Daarmee komt de deur naar risicoselectie open te staan.
In een reactie laat branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland (ZN) weten de uitkomsten van het onderzoek serieus te nemen. In gesprekken met de NPCF wil ZN bekijken hoe de informatievoorziening over aanvullende verzekeringen verbeterd kan worden.